ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Tekirdağ
HAVA
DURUMU
Tekirdağ
10/14°
TEKIRDAG
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Gidilebilir
Gidilebilir ve sıcak
Sonbahar:
Kış:
Gidilebilir
Gidilebilir

Marmara Ereğlisi gezinizde alınacak ürünlerin başında, Tekirdağ rakısı, bölgeye özgü ve mevsiminde ancak bulabileceğiniz Hasanbey ve Kırkağaç karpuzu geliyor. Ayrıca haziran ayının ilk haftasında yapılan kiraz festivalinde görücüye çıkan kirazları ve süt ürünlerini de unutmamak gerekiyor.

Tekirdağ Bölgesi'nde üzümle karpuzun olgunlaşması aynı döneme rastlıyor. Narin meyvelerin farklı olanları temmuz sonu ağustos başında az da olsa bulunabiliyor.

BARBAROS KARPUZU...

Kumbağ - Barbaros arasındaki alanda yetişen karpuza Türkiye'de sadece burada rastlanıyor.

Bölge coğrafi olarak yamaca kurulu. Bitki hava ve topraktan ne alırsa doğal yolla sulanmadan yetişiyor. Arazinin meyilli olması nedeniyle ovada yetişen karpuz, içi aşırı su depolayan tatsız, et karpuzu olmuyor. Barbaros karpuzu olarak da anılan bu tür karpuzu meraklıları ticari kaygıdan uzak, tad için yetiştiriyor.

Bölgenin yerlileri hormon ve suni gübre içermeyen hakiki Barbaros karpuzunu şöyle tarif ediyor.

"Tam küresel biçimli, dış kabuğu koyu yeşil damarlı, ince beyaz iç çeperli, yenen kısmının  bayrak kırmızısı renginde yeterince olgunlaşınca bıçağa dokunur dokunmaz kendisi patlıyor."

Tatlı olduğunu unutmamak lazım. Ne var ki kültür karpuzunun üretimi İtalyan tohumuna oranla daha az mahsül veriyor.

TEKİRDAĞ KÖFTESİ...

Gelelim ünlü Tekirdağ köftesine... Tekirdağ'a gidilince yenilmeden gelinmeyen özel köfteler gerçekten ağızlarda leziz tadlar bırakıyor.

Ancak tek Tekirdağ köftesi yok. Yani farklı ağız tadlarında olanlar için farklı köfteler var. Bunun da nedeni her ustanın kendi formülünü sır gibi saklamasında yatıyor. Bu nedenle hemen her dükkanda farklı köfteler bulmak mümkün.

Eğer köftenizin içinde sarmısak tadını ağırlıklı olarak tercih ediyorsanız ve biraz da baharatlı olarak yemeyi seviyorsanız, 1958 yılından bu yana Tekirdağ'da hizmet veren Meşhur Köfteci Ali'ye gidin. Gerçekten değişit tad ve lezzette köftelerin tadına bakın. Yanında da özel yoğurdu ve çoban salatasını yemeyi ihmal etmeyin. 
Eğer sarımsağı az, az baharatlı köfteyi seviyorsanız, bu kez 1953 yılından bu yana hizmet veren Özcanlar Köfte salonunu ziyaret edin. Buradaki köfteler de gerçekten pişimiyle, tadıyla, sunumuyla size İstanbul'da alamayacağınız lezzet sunuyor. (Bizi ikisini de denedik.!Kilo alma pahasına. Gerçekten güzel...
Soğumaması için iki partide servis yapılan Tekirdağ köftesi porsiyonunda yer alan piyaz ve acı biber turşusu, özel biber salçası, sarmısaklı parmak köftenin tadını tamamlayan unsurlar.

Bölgede otlayan koyurnların et kalitesini de unutmamak gerekiyor.

KİRAZ FESTİVALİ...

Haziran ayının ilk haftasında yapılan Kiraz Festivali için sapı ince, küçük çekirdekli, sarı kırmızı renkleri içeren tatlı kirazlar, Rumlardan kalma az sayıdaki ağaçlardan el değmeden cımbızla toplanıyor ve yarışma sepetlerine diziliyor. Festival zamanı buraya giderseniz yiyeceğiniz kirazların tadına doyamayacaksınız.

...VE YENİ RAKI...

Üç nolu damgasıyla tanınan Tekel'in Tekirdağ Rakı Fabrikası'nın diğer fabrikalardan özelliği sadece Yeni Rakı üretmesi. Diğer fabrikalarda Kulup, ardından Altınbay rakısı yapılıyor. Kalan hammaddeye de alkol ilave edilerek, rakı üretiliyor. Tekirdağ fabrikasında rakı üretimi bir de bağbozumu zamanı, yüzde 10 oranında bölgeden toplanan yaş üzümlerin karıştırılmasıyla yapılınca tadı doyumsuz oluyor. Tabii içenler için!

Bu formül imalatı zaten ünlü olan yeni rakıyı meraklıları tarafından daha aranan hale getiriyor.

Eksperlere göre yeterince dinlenme süresine riayet edilen mamül, iyi beyazlanıyor. Baş ağrısı, dimağ yorgunluğu yapmıyor ve içim lezzeti artıyor.

RAKI NASIL İÇİLMELİ!

Rakıyı soğutup soğuk suyla karıştırmak, içine buz atmaktan daha olumlu sonuç veriyor. Işık görmeyen yerde saklanan rakının acılaşmaması, içilirken esans ve aromasının uçmaması için şişe kapağını açık bırakmamak gerekiyor.

Rakıya en çok yakışan menü, lüfer ızgara, kaşık çoban salata, beyaz peynir ve tartışmasız kırkağaç kavunu.

Sezen Market'in Saray - Vize yolundaki özel mandırada imal edilen, yağı-tuzu kıvamında, kesilirken dağlımayan özel beyaz peyniri ve taş fırında odunda pişirilen gerçek kokulu ekmeği de rağbet görüyor. Peynir gerçekten mükemmel. Bu peyniri de bir de sıcak ekmek içine, bol domatesle bir arada koyup, yeşillikler içinde yemeyi denemelisiniz. işte o zaman lezzetin ne olduğunu kendi ağzınızla tadıyorsunuz...

Tekirdağ'a bağlı Naip Köyü'nde üretilen toprak fırında pişirilen köy ekmeğini unutmamak gerekiyor. Bu da şehirlerde bulamayacağınız lezzette...

VE ŞARAPLAR...

Tekirdağ ve civarında yetiştirilen onlarca üzüm içinden papaz karası, semilyon, siyah ufak taneli olan Gamay ve  yapıncak çeşitlerinden yapılan şarapları da unutmamak gerekiyor. Gerçekten şarap tutkunları eğer ağzınızda unutulmaz tadlar bırakacak şaraplar arıyorsanız, Sezen Market'te istediğinizi bulacaksınız. Tavsiye edilen şarapları alın. Çünkü ismini az duyduğunuz şarapları üreten fabrikalarda üretilen ürünleri, bilinen üreticiler alıp, kendi fabrikalarında filtre edip, size bir kaç misli fiyatla satıyor. Haberiniz olsun.

NEREDEN ALINIR?

Tekel Rakı Fabrikası önünde bulunan satış reyonu tatil günleri ve mesai haricinde kapalı olduğu için, Tekirdağ - Malkara çıkışı üçüncü trafik ışıklarının sağında yol üstündeki, "Sezen market"ten

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 4.953.727