ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Gaziantep
HAVA
DURUMU
Gaziantep
3/10°
GAZIANTEP
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Gidilebilir
Tam zamanı ama sıcak olur
Sonbahar:
Kış:
Biraz yağmur ama yine de gidilir
Serin olur

Gaziantep’de alışverişin sonu yok. Aklınıza gelebilecek hemen her türlü  modern ya da geleneksel ürünü alma imkanınız var. Özellikle Gaziantep Kalesi’nin eteklerinden kurulan eski şehir merkezinde yer alan, daracık sokaklı, her birinde farklı bir esnafın üretim ve satış yaptığı çarşıda, hemen her türlü ürünü bulmak mümkün.

Her türlü baharat, bitki ilacı, atlar için koşum, çocuklar için topaca kadar yüzlerce ürün sizi bekliyor. Bunlar arasında ayrıca nargileler, bakır işlemeli hediyelik eşyalar neler neler.

Ancak Antep’de eğer alacaklarınızın en kaliteli olmasını istiyorsanız aşağıda anlatacağım yerlere mutlaka gidin. Çünkü buralarda satılan ürünler, hilesiz hurdasız, en kaliteli ve uygun fiyatlarla sizleri bekliyor.

Gaziantep deyince akla ilk gelen dışarıya götürebileceğiniz tabii ki baklava. Baklavanın ise en önemli adresleri, İmam Çağdaş ve Elmacı Pazarı’nda bulunan Güllüoğlu. Bu iki adreste de gözünüz kapalı en lezzetli baklavaları alabilirsiniz. 

 

 

 

İmam Çağdaş’da normal baklavanın yanında malzemesi bol, şerbeti az olan kare şeklinde özel bir baklava da var. Bu özellikle uzun yolculuklar ve fazla şekerli yemeyenler için tercih edilebilir.

FİYATLAR: İmam Çağdaş kullandığı birinci sınıf malzemeyle çok kaliteli baklava ürünlerini yapıyor. Ancak fiyatları çarşıdaki diğer baklava satanlara göre pahalı. Ancak verdiğiniz paraya değecek bir baklava alıyorsunuz.

ARSLANYÜREK TIBBI BİTKİLER SATIŞ YERİ.

Eski çarşıda bulunan İlhan Arslanyürek’in dükkanından aklınıza gelebilecek her türlü bitkisel ürünü alma imkanınız var. Cana can katan, hemen her türlü hastalığa iyi gelen İsveç Şurubu isterseniz burada yer alıyor.

 

 

 

 

 

Gaziantep’de nisan ayı sonu ve mayıs ayı içinde, bir başka telaş ise peynirde yaşanır. Bütün bir yıl boyunca tüketilen peynirler, bu aylarda taze olarak piyasa çıkar. Gaziantepliler kendi damak tatlarına düşkün oldukları için, hemen peynirciler çarşısına koşar. Taze peynirleri kendilerine bir yıl yetecek kadar miktarda alır. Pazarda 30-35 kiloluk peynir torbalarını sırtlamış bir çok insan görürsünüz.

İhtiyaç kadar alınan peynirler, evlere getirilir. Tuzlanır. Naylonla birlikte tenekeye konulur. Ağzı lehimlenir. Ve soğuk hava depolarına kaldırılır. Evdeki peynir bitince de yıl boyunca ihtiyaç kadar depodan alınarak kullanılır. 

YEMENİ: En iyi astarsız ve elde dikilen, terletmeyen deri ayakkabıyı Hayri Usta’dan alabilirsiniz. (Ayrıntılı bilgi ilginç yerler bölümünde).

KUTNU:Sadece  Gaziantep’e özgü olan floş ve pamuklu karışımı bu ürünü, iki üreticiden biri olan 73 yaşındaki Cevdet Demir’den alma imkanınız olursa çok şanslısınız. Çünkü kendisi genelde toptan satış yapıyor. Ama ürettiği onlarca çeşit kutnu kumaşlar, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en ünlü ailelerinin üzerlerinde yer alıyor.

15-20 kilo ev için alınır. Kullanılır. O bitince yeni teneke devreye girer.

HER TÜRLÜ BAHARAT 
Baharat almak için gidilecek yerlerden biri ise, Gaziantep Merkezi’nde bulunan İpekçioğlu Kurukahve ve baharatçısı. Buranın sempatik sahibiBeyhan Harap, dükkanda bin bir çeşit baharat ve kuruyemiş satıyor. Hem de taze taze. Bunlar arasında yok yok. 
Yeni bahar var. Kimyon var. Haspir var. Haspir özellikle orman kebabı, yoğurtlu yemeklere kullanılır. 7 türlü baharat var. Etli yemeklere kullanılıyor. Yenibahar var. Zeytinyağlı dolmadan kuşbaşılı kebaba çok güzel olur. Kekik var. Et kekiği pirzolaya iyi gider. Ayrıca cevizli sucuk, Gaziantep’in lezzetli fıstıkları da var.

Antep biberi ise özel olarak hazırlanmış. Yeni tarım Bakanlığı yasasına göre, aflotoksinsiz biberler artık kapalı ambalajlarda satılıyor. Antep biberinin özelliği dövme biber olarak yapılması. Yağlıdır. Tuzsuzdur. Ayrıca damar ve tohum bölümü olmayan biberler de var. İsot biber var çiğköfte için, salataya kullanılır.
Nar ekşisi ise, Gaziantep’in Oğuzeli tarafından ve Hatay’dan geliyor. Tabii ki çaylar var. Suriye’den geliyor.
Ayrıca sumak ekşisi de bulunuyor. Ekşi. salatalara, piyaza kullanılır. 
Tabii Gaziantep’in olmazsa olmazı, kurutulmuş dolmalık biber patlıcan, kabak, biberler var.

Bunlar sekizinci dokuzuncu ayda yapılır. Kurutulmuş ürünlerin kullanımı da biraz maharet istiyor. Kurutulmuş ürünler,  sıcak suda kaynatılıp dinlendirilecekler. O zaman açılıyor. Normal halini alıyor. Sadece sıcak su içine konup çıkarılınca olmuyor.

MENENGİÇ KAHVESİ

Gaziantep’de bulunabilecek en güzel şeylerden biri olan Menengic kahvesi ise, içecek olarak kullanılıyor. Tadı kakaolu süt karışımı gibi. Kış günü yaygın. Bronşite, öksürüğe karşı çok iyi. Boğazı açar. Göğsü yumuşatır. Normal kahve gibidir. Ama biraz yağlıdır. Sıvı olarak satılıyor.
Bütün bunları bulabiliyorsunuz burada.

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 5.163.177