ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Tirilye
HAVA
DURUMU
Bursa
15/22°
BURSA
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Sonbahar:
Kış:

Tirilye civarında bulunan koylarda cennettten köşeler var...

 

Tirilye'de dünyanın en dar sokakların yer aldığı yerleşim alanındaki yedi kilise, üç manastır ve birçok tarihi eser gelen turistler tarafından zevkle geziliyor.

Yedi milyonu aşkın sayılarıyla, en yaşlı zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede, poyraz rüzgarlarının hakim olduğu sahilde, çevre düzenlemesiyle kazanılan çay bahçeleri, cafe ve restoranlar, Bursa ve İstanbul'dan gelenlerin akınına uğruyor.

Tirilye'nin kuruluşuyla ilgili üç rivayet bulunuyor.

1. Cenevizliler zamanında, Sivzi, Trilye ve Kapanca'da üç köy vardı. O yılların korsanları bu köylere sürekli saldırırlardı. Köy halkı dağınık kalırlarsa saldırganlarla baş edemeyeceklerini anlar ve üç köy şimdiki Tirilye'de toplanır ve Tirilye oluşur.

2. M.S 376'da  Hristiyan din adamları, İznik'te toplanmışlar. İznik konsulü diye tarihe geçen olayla din adamları arasında yorum farkları ortaya çıkmış. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Satri adlarında üç papaz, başpiskoposla anlaşmazlığa düşünce afaroz edilmişler. Onlar da Tirilye'nin bulunduğu yere gelmişler . Bu üç papazdan ötürü, "Tri: Üç; İlya: papaz" buranın adı Tirilyaolmuş.

3. Bir başka rivayette ise Latince Tirilye "kırmızı balık, barbunya" anlamına geliyor. Dere ağzında bol miktarda barbunya balığı bulunurmuş ve buradan Doğu Roma İmparatorlarına barbunya balığı götürülürmüş.

Rivayetler bir yana, 1330'lu yıllara kadar Bizans kasabası olan Trilye sonraları, Osmanlı kasabası olmuş. 1900 başlarında "Mahmut Şevket Paşa" kasabası, 1963 yılında ise Zeytinbağı ismiyle anılmaya başlamış.

Tirilye'ye yapacağınız gezi sırasında, yolu Mudanya'dan geçenleri kent merkezinde Yunus heykelleri karşılıyor.

İlginç, süslü yalı ve köşklerle dolu sokakları aşıp, meydanlara gelince kendinizi İstanbul boğazının yalılarında yahut adalarında sanabilirsiniz.İsmini eskiden karşısında bulunan alaydan alan "Alay Kıraathanesi" ahşap tarihi dekoruyla ilgi çekerken, tarihi istasyon binası ve Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı "Mütareke Binası Evi Müzesi" gezilmesi gereken diğer eserleri oluşturuyor.

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 4.963.710